martes, 6 de xuño de 2017

Borraxa



O meu nome é Christian Gortemulder Campo, e son técnico medio en produción agroecolóxica. Como técnico traballei coa borraxa, planta que atopamos nos solos acedos de Galicia e que ten un uso apreciado en agricultura ecolóxica, xa que se pode empregar como fitosanitario, fertilizante, atraente de insectos polinizadores, etc …

Ademais do seu uso en agricultura, a borraxa ten valiosos usos culinarios, para os que se empregan tanto os talos como a flor. A borraxa usada na cociña é un manxar.

Decidín investigar sobre esta planta porque me fascinou o feito de que unhas simples flores teñan usos culinarios e poidan ser unha gran delicatessen empregada por moitos cociñeiros, como Ferrán Adriá, Albert Adriá, Juan Mari Arzak e Alberto Chicote, e en grandes restaurantes de cinco estrelas.



NOME COMÚN: Borraja ou Borraxa

NOME CIENTÍFICO: Borago officinalis

FOTOS DOS ESTADIOS:




              

DESCRICIÓN: é unha planta herbácea anual, de 20-60 cm de altura que se estende polo solo formando unha mata. As follas son rugosas, grosas e ásperas. Cáliz de 8-15mm, de cor primeiro vermello, púrpura e logo azul.
HÁBITAT: Críase nas zonas baixas, nos montes baixos con clima húmido, non superando os 600 m de altitude.

FAMILIA: Borraxináceas
USO: Ten un uso diurético e un uso alimentario en ensaladas xa que súas flores son comestibles, e combinan se con outras flores para dar un sabor especial. As súas flores úsanse  moito en restaurantes como decoración dos seus pratos e tanto as flores, como as follas e o talo sérvenas nos restaurantes como unha delicatessen.

Os usos das distintas partes da planta son os seguintes:
Flores: decoración, ensaladas e condimento.
Follas e talos: caldos, cocidos, sopas, mestura de verduras.
DESVANTAXES: A presenza de alcaloides pirrolizidínico ten un efecto tóxico no fígado, polo que non se aconsella o seu consumo:

- Durante no embarazo.                                             –En menores de 12 anos
- Durante  tratamentos prolongados.                         – En persoas con alteracións hepáticas.
- En caso de neoplasias
- Débese de administrar con
coidado en persoas que estean tomando
fenotiazina e antidepresivos triclínicos
HISTORIA: É unha planta que xeralmente pasou por moitos mestres cociñeiros, como pode ser Ferrán Adriá. O consumo ó longo da historia limitouse as zonas xeográficas de Aragón e Navarra. O seu nome parece significar “o padre do sudor” debido sen dúbida á virtude que se lle atribuía de provocar fríos e abondosos suores que rebaixaban as febres.





RECEITA DE PATACAS RECHEAS CON BORRAXA E QUEIXO PARMESANO
INGREDIENTES:
- Un manoxo de borraxas.
- 3 patacas medianas.
- Queixo parmesano.
- 120 ml. de nata líquida ou crema de soia.
- Especias: pirixel, ourego ou outras
ELABORACIÓN:
- Lavado da borraxa e separación de partes innecesarias, coma o talo.
- Tratamento térmico de cocción a 70ºC.
- Escorrido da borraxa.
- Picado da borraxa nunha trituradora.
- Mesturado da borraxa triturada e dos 120 ml. de nata líquida cuns 100gr. de queixo parmesano.
- Engadimos as especias
- Lavado e pelado das patacas.
- Tratamento térmico de cocción das patacas a 70ºC.
- Pelado e corte das patacas pola metade.
- Recheo das patacas coa borraxa.
- Gratinar ao forno cun pouco de parmesano esparexendo por enriba.
- Envasado ó baleiro.
-Tratamento térmico de pasteurización.





Ningún comentario:

Publicar un comentario